София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вътрешният министър разговаря с комисаря по сигурността към ЕС

Двамата обсъдиха престоящото българско председателство

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В рамките на участието си в Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург министърът на вътрешните работи Валентин Радев се срещна с Джулиан Кинг - комисар по сигурността към Европейския съвет. Двамата обсъдиха приоритетите на ЕС в областта на вътрешната сигурност.
Българското председателство ще работи в тясно сътрудничество с екипа на комисар Кинг за постигане на устойчиви резултати за повишаване сигурността на гражданите на ЕС – увери министър Радев.
Двамата споделиха мнението, че още сега трябва да стартира дебатът за това как да се постигне по-добрата ефективност на информационния обмен. Държавите членки трябва да бъдат насърчени да изпълнят изискванията на Директивата за  резервационните данни на пътниците и да използват този инструмент в противодействието на организираната престъпност и тероризма.
Превенцията на радикализацията, взаимната съвместимост на информационните системи и сигурността на киберпространството са сред ключовите теми, по които ще работи Българското председателство.