София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вътрешният тероризъм на САЩ нараснал след избирането на Тръмп

Доналд Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп, който спечели изборите през ноември 2016 г., е допринесъл за възхода на нова вълна от вътрешен тероризъм. Това посочва доклад на Министерството на вътрешната сигурност на страната.
Докладът беше разпространен на 21 февруари, но данните, съдържащи се в него, станаха публично достояние по-късно. Документът описва ситуацията в щата Северна Каролина.
Преди изборите и веднага след тях в държавата са се случили редица инциденти, включително и свързани с атаките срещу офисите на кандидатите и държавните институции, пишат авторите. Според тях тези сгради са примамлива мишена за "доморасли" терористи и за тези, които искат да постигнат реализация на политически искания и да повлияят на провежданата държавна политика.
Недоволството от резултатите от президентските избори през 2016 г. е една от причините за вътрешен тероризъм в САЩ, обобщават експертите. За това е допринесла агресивната реторика Тръмп, подчертават те.
Според различни оценки след избирането на Тръмп за президент в страната са протестирали над 2 млн души.
Доналд Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари.