София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вътрешните министри от ЕС проведоха неформална среща

Тя се състоя в столицата на Естония

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Министрите на вътрешните работи на държавите членки на ЕС провеждат неформална среща в Талин.

Това е първата голяма проява на естонското председателство, което стартира от 1 юли. От същата дата България участва в събитията като част от триото председателство.

Сутрешната сесия на срещата беше посветена на темата миграция, с основен фокус върху кризисната ситуация в централното Средиземноморие и най вече Италия.

Разгледан беше план за действие, изготвен от ЕС с конкретни мерки за ограничаване на миграционните потоци, разбиване на каналите на трафикантите, засилване на помощта за страните в Африка, за да укрепят капацитета си за ограничаване на миграцията и контрола на границите.

Министрите бяха единодушни, че са необходими общи действия за справяне със ситуацията и оказване на подкрепа на Италия.

Министър Валентин Радев проведе кратки срещи със свои колеги -министрите на миграцията и на обществения ред на Гърция, както и с директорите на европейски агенции в областта на външните работи и убежището.