София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Във 238 общини училищата остават затворени

В множество общини ваканцията ще бъде удължена още

7 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

На 10 януари учебни занятия ще има в 27 общини в страната и няма да има в останалите 238 съгласно заповедите на кметовете на населените места с оглед на тежките зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Заради усложнената обстановка в страната и грипната епидемия кметовете решават колко да са неучебните дни – до 10 или до 11 януари.

В София кметицата Йорданка Фандъкова в неделя обяви, че ваканцията ще продължи и понеделник и вторник, тъй като в много от класните стаи не може да се осигури нормална температура.

От 9 до 11 януари няма да има учебния занятия в областите Кюстендил, Габрово, Пазарджик, Силистра, Монтана и София-област, както и общините Благоевград, Димитровград, Хасково, Тополовград, Луковит, Стражица и Стамболово, Марица, Садово и Стамболийски.

Заради грипна епидемия в цялата Ямболска област също има тридневна ваканция до 11 януари включително.

В Русенско от 9 до 11 януари няма да се учи в общините Борово, Бяла и Ветово, в Сливо поле – само на 9 януари. В община Ценово неучебни са 9 и 10 януари. Във варненската община Суворово са затворени за два дни двете училища и детската градина, както и в селата Чернево и Николаевка.

На 9 и 10 януари няма да се учи и в област Стара Загора, общините Велико Търново, Враца, Мездра, Роман, Криводол, Борован, Хайредин, Тетевен и Угърчин. Два дни няма да отварят училищата и в хасковските общини Минерални бани и Свиленград.

Кметовете на всички общини от област Перник също разпоредиха ваканция до 10 януари включително. Два дни е допълнителната ваканция в пловдивските общини Карлово, Лъки и Асеновград.

В община Добрич няма да ходят на училище от 9 до 11 януари включително, а в Тервел и Шабла – на 9 и 10.