София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Във Великобритания обвиниха колоездачите за замърсяването на въздуха

Алеите за велосипеди отнемат част от пътя на превозните средства

7 годиниЛюбопитно 9 Боряна Райчева

Член на специалната комисия по транспорт в британския парламент заяви, че придвижването с велосипед не само не спомага за подобряване на състоянието на околната среда в града, но води до по-голямо замърсяване на въздуха.
Според Роб Флело специалните алеи за велосипеди не са толкова често използвани по предназначение, а отнемат част от пътя на внушителна част от превозните средства. В резултат на това, машините не разполагат с достатъчно пространство, образуват се задръствания, което от своя страна увеличава отделянето на вредни вещества в атмосферата.
Работата е там, че въпреки че велосипедите могат да бъдат елемент от борбата със задръстванията, но сами по себе си те не са решение на проблем, коментира Флело.
За да потвърди думите си, политикът посочи ситуацията в Кеймбридж, където "почти половината от населението кара велосипед най-малко веднъж седмично, но в момента градът е "едно от най-замърсените места в страната".