София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Във Великобритания ще разкриват собствениците на офшорките

Мерките са поредните след уличаването на Камерън в укриване на данъци

8 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Нови предложения на правителството за борба с прането на пари и укриването на данъци гласят, че офшорната собственост във Великобритания ще бъде забранена, ако външните компании откажат да разкрият истинските си собственици.


Британският вестник „Индипендънт“ пише, че Плановете разкриването на притежанието на офшорни компании, които могат да бъдат използвани за укриване на нечисти пари, ще бъдат разкрити от премиера Дейвид Камерън на международна антикорупционна конференция в Лондон следващия месец.
В островната страна собствеността чрез офшорна компания не е незаконна, но позволява на истинските собственици на компанията да не бъдат идентифицирани, тъй като в публичните регистри се изисква единствено името на офшорката.
Резултатът от правителствените консултации досега предупреждава, че правилата за собственост във Великобритания „могат да са удобно средство за укриване на приходи от криминална дейност”.
Според новите предложения, компаниите ще трябва да разкриват хората със значителен контрол в управлението им, за да попаднат в специален регистър, който ще е публично достъпен. Единствено чуждестранни компании, включени в регистъра ще могат да купуват и продават собственост във Великобритания.
Според други предложения на вътрешното министерство в Лондон, собствеността на уличените в пране на пари ще може да бъде конфискувана.
Плануваните мерки на британското правителство са поредните след публикуването на „Панамските документи”, които уличиха премиера Дейвид Камерън в участие в семейна офшорна компания.