София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Въвеждат нощен абонамент за паркиране в София

Ще важи и през събота и неделя

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Нощен служебен абонамент за паркиране  в София въвеждат от Столична община. Новата услуга ще  важи между 19:30 ч. и 08:30 ч., като цената за наем ще е като настоящата за дневен абонамент на цена от 650 лева за „синя зона“ на месец.
 
Разликата е в това, че този абонамент  ще важи и през събота и неделя.
Ако предложените промени бъдат подкрепени от общинските съветници, както се очаква, те ще бъдат приети с наредба на 26 юли, а ще влязат в сила перз октомври.
 
Наредбата урежда и въвеждането от ноември на нови зелени зони от общо 5500 нови места за платено паркиране в районите „Лозенец“, „Оборище“, „Възраждане“ и „Красно село“. Включено е и въвеждането на годишен абонамент за зоните.
 
Целта на въвеждането на нощния абонамент е работещите през нощта заведения да могат да станат клиенти на този абонамент и да предоставят паркоместата за техни клиенти.
 
„Във връзка с нощния служебен абонамент Центъра за градска мобилност ще осигури патрул и паяк и ще обслужва тези служебни места по аналогичен начин с обслужването на дневния абонамент. При подаден сигнал от фирмата ползвател ще идва паякът, ако на мястото има автомобил, който не е техен или на техен клиент.“ - обясняват от Центъра за градска мобилност.