София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Възможна ли е единна миграционна политика за ЕС?

Меркел и Макрон обсъдиха проблема с неконтролираната миграция

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Броят на мигрантите и бежанците, пристигащи в Европа през Средиземноморието от началото на 2018 г. надхвърли 40 000, съобщава Международната организация по миграция (МОМ).

"40 073 мигранти и бежанци пристигнаха по море в Европа през 2018 г. 857 души са били убити и изчезнали ", посочват от МОМ.

Според организацията, за 2017 в страните от Стария свят по Средиземно море са пристигнали повече от 171 хиляди души, през 2016 г. -363 500.  2015 г. границите на европейските страни са прекосили над един милион души, като 800 хиляди от тях са пвлезли през Егейско море или Средиземно море.

Проблемът с неконтролираните миграционни потоци се превърна в един от основните въпроси в европейската политика. На 19 юни тази тема беше обсъдена на среща на канцлера на Германия Ангела Меркел и френския лидер Еманюел Макрон. И двете страни подкрепят плановете за укрепване на външните граници и се застъпиха за специална агенция към Европейския съюз, която да осигурява външна граница на съюза.

"Решени сме да се противопоставим на незаконната вторична миграция", каза канцлерът.

Меркел подчерта, че "стандартите за миграция" трябва да бъдат обединени, така че бежанците да не могат да изберат държавата на ЕС, в която биха искали да получат разрешение за пребиваване.

Един от основните въпроси на миграцията ще бъде обсъден и на предстоящата среща на върха на ЕС, която ще се проведе на 28-29 юни в Брюксел. Въпреки това вчера министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно Льо Мер заяви, че лидерите на Франция, Германия, Испания и Италия, още преди срещата на върха в Брюксел, трябва да проведат извънредна среща, посветена на тази тема.