София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Възрастен мъж почина при произшествие с тролейбус в София

Обстоятелствата се изясняват

пропускане
5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Инцидентът стана снощи около 20:00 часа на столичния булевард „Акад. Иван Евстратиев Гешов”. По информация на МВР възрастният мъж, който е пътувал в тролейбус по линия 2 е тръгнал да слиза и вероятно е паднал. Според полицията шофьорът не е преценил ситуацията и е потеглил по-рано. 
 
От Центъра за градска мобилност, обаче не изключват, възможността на пътника да му е прилошало. На мястото веднага е извикана линейка.Медиците само констатирали смъртта на мъжа. 
 
Това е поредния подобен инцидент. Само преди дни шофьор на автобус 98 губи управление над возилото малко преди село Железница, след като му прилошава. Удря се в дърво.
 
На фона на зачестилите инциденти от гражданската организация "Спаси София" алармираха за нечовешки условия на труд в Столичния градски транспорт. Редовната практика е шофьори и ватмани да полагат извънреден труд, в нарушение на Кодекса на труда. 
 
Не са рядкост водачи с изработени между 350 и 500 часа годишно, при допустими 150. Това създава изключително сериозни рискове за сигурността за пътниците в градския транспорт, отбелязват още от гражданската организация.
 
 По техен сигнал Инспекцията по труда започна проверка.