София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Възстановено е правото за ранно пенсиониране на миньори

Промените ще влязат в сила със задна дата, от 1 януари 2018 година

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Парламентът възстанови възможността за ранно пенсиониране на миньорите от въгледобивните рудници в ликвидация. Народните представители гласуваха със 162 гласа "за", без "против" и 6 "въздържали се".  Така 80-те съкратените миньори в рудник "Бобов дол" ще могат да се пенсионират. Същите условия ще важат и за миньорите от рудник "Оброчище".

За да се пенсионират от тях се изисква да имат сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и навършена възраст 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017г.

От същата дата възрастта ще се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 2 месеца до достигане на 50-годишна възраст за мъжете и жените. 

Промените ще влязат в сила със задна дата, от 1 януари 2018 година, а ще бъдат необходими около 16 хил. лева месечно, за да им бъдат изплатени пенсиите.

Припомняме ви, че промените в Кодекса за социално осигуряване бяха инициирани от омбудсмана Мая Манолова,  внесени в Народното събрание от ГЕРБ и подкрепени при гласуването от всички парламентани групи.