Гледай
на живо

War On The Rocks: САЩ са уязвими при ракетна атака

Американската противоракетна система не била толкова ефективна

War On The Rocks: САЩ са уязвими при ракетна атака Противоракетната система на САЩ не е толкова надеждна, колкото се твърди, пише американското издание... thumbnail text

Противоракетната система на САЩ не е толкова надеждна, колкото се твърди, пише американското издание War On The Rocks. Неотдавна президентът Доналд Тръмп обяви, че ПРО може да гарантира прихващане на 96-97 % от атакуващите ракети, но според експертите на изданието, това далеч не е така.

Те посочват, че при неотдавнашен тест противоракетната система е успяла да прихване едва 10 от 18 обекта, което 56 % успеваемост. За да се гарантира посочената от Тръмп ефективност, всяка атакуваща ракета трябва да бъде проследена от поне 2 американски.

При това положение от значение е броя на ракетите, с които САЩ разполагат, а той е ограничен, пишат експертите и посочват, че ще има проблем, ако страната бъде атакувана от повече от 10 ракети едновременно.

Според тях това означава, че при такава ситуация шансът една ракета да пробие американската ПРО е повече от 30 %.

Изводът е, че САЩ са уязвими при ракетна атака дори от страна като Северна Корея, а много повече, ако тази атака идва от страна, която разполага с по-добро въоръжение.