София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Washington Post: Защо Путин се намеси в американските избори

Руският президент се опитва да отслаби демокрациите

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Инстинктът за самосъхранение е подтикнал руския президент Владимир Путин към намеса в президентските избори в САЩ, пише Пол Масгрейв във Washington Post. Кремъл се опитва да отслаби демокрациите, за да изглежда неговият авторитарен режим по-печеливш, отбелязва авторът. Но ако властта във Вашинтгон е нелегитимна, ще рухне и световният ред, а от това ще пострада и Русия.

Американските медии пишат, че заради атака срещу автоматите за гласуване изборите в САЩ не са отразили реалната картина на предпочитанията на избирателите. Подобни инсинуации обаче са опасни най-вече поради това, че подронват вярата на американците в демокрацията, а изявленията на Тръмп, че милиони са гласували незаконно, работят в същата посока.

Предизборната кампания в САЩ мина под знака на активната намеса на Москва. Изтичането на кореспонденция на демократите нанесе сериозен удар по тяхната кандидатка Хилари Клинтън.

Според професора от университета в Йейл Тимъти Снайдер руските специални служби са се намесвали в предизборната борба в САЩ и това е инстинкт за самосъхранение на Путин. Той смята, че руският президент действа по всички части на света, за да отслаби гражданското общество и демокрациите, за да може неговият режим да изглежда по-привлекателен.

Този инстинкт кара Путин да спонсорира крайнодесните в Европа. Ако не спечелят, влиянието на Москва расте, но дори и да загубят, демократичните институции в съответните страни отслабват.

На американските избори победи Доналд Тръмп, който често изказваше симпатии към Путин. Но дори да беше победила Клинтън, нейната администрация щеше да бъде отслабена заради подозренията, че е избрана нелегитимно.

На гамбитът на Путин може да се обърне срещу самия него, предупреждава Масгрейв.

Според политолозите Александър Даунс и Линдси О'Рурк често първаночално приятелски режими се обръщат срещу страните, които са им помогнали да дойдат на власт.

Намесата на Русия в американските избори не е доказана, но логиката е подобна. Репутацията на Тръмп ще зависи от това доколко успешно той ще отстоява интересите на САЩ, които в много случаи влизат в противоречие с руските. Освен това Тръмп ще трябва да покаже на света, че може да се противопостави на Путин. От миналото на американския президен е видно, че благодарността никога не му е пречила да преследва своите интереси.

Намесата на Москва в президентските избори в САЩ е опасна, понеже може да подрони вярата в американските институции, пише  още Пол Масгрейв.

Тръмп е непредсказуем, но е безспорно, че за да има мир в света, американското правителство трябва да има легитимност, добавя той. Иначе целият световен порядък може да иде по дяволите.

В краткосрочен план такова развитие е може би изгодно за Русия, но краят на хегемонията на САЩ ще доведе до глобален безпорядък, от който ще пострада и Русия, смята авторът.

Самите американци са изпитвали този ефект, изтъква Масгрейв. Те се опитаха от развалините на СССР да изградят демократична и капиталистическа Русия, а в резултат отслабиха демократичните институции, дискредитираха президента Елцин и докараха на власт Владимир Путин, завършва статията.