София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Какво представлява „Визия за България”?

Предстоят дискусии по програмата на БСП

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

През уикенда БСП представи нова програма за бъдещето на страната. Социалистите са я нарекли "Визия за България", като тя била алтернатива не на ГЕРБ, а на системата.

„Във „Визия за България” няма цифри. Този документ не е бюджет на държавата, който да обсъждаме откъде щели да дойдат парите. Това е визия за развитието на страната.” Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” и председател на икономическата комисия в НС Петър Кънев по БТВ. Той добави, че предстои обществено обсъждане по проекта. „За последните 15 години държавата абдикира от управлението на държавния икономически сектор. В момента няма данни какво е процентното съотношение на присъствие на държавата в икономиката – като брой заети на работни места, процент от БВП и част от печалбата. Нужно е повече държава в държавните фирми”, поясни той.

„Визията не е предвидена за реализация за 4 или 5 години. Тя касае държавата ни. Така повече не може да продължаваме. Ръстът на БВП в момента се дължи на гастербайтерите - хората, които изгонихме от България. На година те пращат 5 милиарда лева – изчистени данъчно пари за консумация”, категоричен бе Петър Кънев.

Визия за България” е идея, която подлежи на дискусия. През следващите месеци ще обикаляме страната и ще се срещаме с различни организации, за да обобщим темите.” Това каза по Нова телевизия народният представител от ПГ на „БСП за България” Александър Симов. По думите му проектът има за цел не да предложи как да бъдат разпределяни бюджетно парите в държавата, а за промяна на модела и системата. Според него една голяма тема не присъства в медийното пространство и това е темата за неравенството у нас. „20% от най-богатите взимат 8 пъти повече от 20% от най-бедните в България. Това е чудовищна разлика, която формира две Българии, които нямат нищо общо помежду си. Ако не направим политика, която да запуши тази разлика, никога няма да можем да кажем, че сме просперираща държава. Затова са тези наши идеи за безплатни детски градини, за да имат младите хора перспектива, болниците да не бъдат повече търговски дружества и други”, каза депутатът от левицата.

Визия за България” е основа, по която тепърва предстои голям дебат. Ние сме отворени към други политически субекти, синдикати и организации, към цялото общество, защото виждаме, че страната не се развива добре и не можем да догоним средноевропейските държави.” Това каза пред БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България” Станислав Владимиров. Според него това е документ, върху който може да се стъпи за цялостна промяна на модела на управление на държавата и на системата. „Най-големият проблем в България в момента е демографията. Всъщност ние сме вече в демографска смърт. Цялото общество трябва да дебатира по тази тема, за мерките и стъпките, които трябва да се предприемат”, категоричен бе народният представител.

Според него част от мерките за справяне с проблема минава през подпомагане на младите семейства с репродуктивни проблеми, през отглеждането и грижата на детето от детски ясли, детска градина и училище.