София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

За какво дава най-много пари българинът?

Най-малко пари от бюджета си заделяме за облекло и обувки

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Българинът дава най-много пари от бюджета си за храна, сочи анализ на Евростат за финансовите харектеристики на потреблението за домакинствата в ЕС. Той заделя около 30% от бюджета си за храна и неалкохолни напитки.

Около 15 на сто от бюджета си заделяме за поддръжка на жилището и плащане на сметки – за вода, ток и парно.

Най-малко пари от бюджета си заделяме за облекло и обувки.За здравеопазване българинът е отделял 5,4 процента, за свободно време, културен отдих, както и за различни видове комуникации - по 4,4 на сто и др.

52% от българските домакинства разполагат с един автомобил, а стацинарни телефони се използват от едва 32% българи.

Характеристиките на потребление на домакинствата в ЕС варират и в голяма степен зависят от равнището на доходите, културните навици и географското положение на страните, отчита анализът на Евростат.

В Румъния, Латвия и Естония, храната е най-важният показател в разходите за потребление на домакинствата.

Следващи по важност разходи за европейците са били за "ресторанти и хотели" и "отдих и култура" с дялове от около 9 процента, отчита анализът. Най-разточителни в харченето за ресторанти и хотели са били жителите на Малта - 19 процента, Кипър - 17 процента и Испания - 16 процента.