София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

За пети път в София се провежда Балкански винен конкурс и фестивал 2016

Градът се превръща в столица на виното

8 годиниРазвлечение 2 Боряна Райчева

Месец май ще бъде отново горещ винен месец за България. За 5-ти пореден път София e столица на Балканското вино. Световни имена от винения бранш ще оценяват Балканските вина, в рамките на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC) 2016.
Четирима Masters of Wine ще бъдат в София, като освен в оценяването на вината ще се включат и в програмата на Фестивала с майсторски класове с отлична винена селекция не само от Балканите, но и от други известни и екзотични винени страни. Титлата Master of Wine e най-високата световна титла във винения бранш. В момента в света има 343 Masters of Wine от 25 страни. От Балканите и Югоизточна Eвропа това са Константинос Лазаракис MW – Гърция, който е председател на журито на конкурса и Янис Каракасис MW – Гърция, който тази година се включва в Конкурса като представител на Гърция и панелен съдия.
Още две световноизвестни имена ще се включат в тазгодишното жури на Балканския международен винен конкурс и фестивал. Това са Кеничи Охаши MW - единствения японски Master of Wine, най-активният вино и саке екперт в страната на изгряващото слънце. В допълнение към тези роли той заема поста на директор на най-голямата бизнес група за алкохол на дребно в Япония. През последните години, той продължава да допринася за глобалното популяризиране на саке, като председател на International Wine Challenge - най-големия саке жури панел извън Япония и като официален саке инструктор на Sake Samurai Society.
Единствената дама в квартета на Masters of Wine тази година ще бъде американката Рoбин Кик MW, която работи дълги години като винен специалист в аукционната къща Christie's в Лос Анджелис, Калифорния, преди да избере Европа като място на нейната кариера. Живее в продължение на десет години в Лондон, прекарва седем от тях като fine wine buyer. През 2014 г. Придобива престижната титла Master of Wine.
“Това, което ни отличава от всички останали конкурси в региона е изключителнo силното жури, което всяка година се събира в София, за да оцени Балканските вина. Важно е да се знае, че системата на оценяване на вината на BIWC е по-близка до Австралийската система (така се оценяват вината на престижния конкурс Decanter World Wine Awards), отколкото до системата на OIV. При Австралийската система всяко вино, достигнало до определен брой точки получава съответния медал, докато в конкурсите, които използват системата на OIV, само определен процент получава медали.” – сподели Галина Нифору, директор и съосновател на BIWC.
Фестивалът на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, ще се проведе за 28 и 30 май 2016 - събота и неделя в градината на Гранд Хотел София. Всеки посетител ще може да закупи от любимите си вина и да се наслади на специална музикална програма, която ще съпътства изложението.