София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

За пръв път проследяваме пътя на български белоглав лешояд до Африка

Сателитното проследяване е от голяма природозащитна важност

6 годиниЛюбопитно 3 Боряна Райчева

Mлад белоглав лешояд oт Източните Родопи демонстрира истински изследователски дух и достигна Африка. Благодарение на новите технологии за пръв път имаме възможност да проследим в реално време пътя на пернатия пътешественик. Става въпрос за млада птица, на която е поставен сателитен предавател през месец юли тази година в рамите на проект „Опазване на белоглавите и черните лешояди в Родопите“. Проследяващото устройство е прикрепено едва няколко дни преди младия белоглав лешояд да излети за първи път от гнездо в района на Маджарово, Източните Родопи.

Досега младият лешояд е преминал през 3 континента и 6 държави. Последните данни от предавателя му сочат, че в момента се намира в Судан в близост до границата с Египет.

Интересен е случая и на един друг пътешественик младия лешояд Арда, който следим от миналата година. Лешоядът предпочете друга дестинация и ни показа, че наши белоглави лешояди странстват и в Иран.

За разлика от други птици със силен инстинкт за миграция, като примерно белия щъркел, белоглавите лешояди предпочитат да се задържат в един район, като само младите птици извършват и скитания. Белоглавите лешояди достигат полова зрялост на петата си година и по време на техния младежки период често се придвижват на големи разстояния, сами или на малки ята. Обичайно за тях е да летят на големи разстояния и да проучват нови райони далеч от гнездовите им територии. Това поведение носи рискове: около 70% от смъртността при вида се случва в тази възраст, когато лешоядите прекосяват неподходящи райони сами без помощта на колонията, и имат трудности при намирането на храна.

Сателитното проследяване позволява на експертите лесно да определят местоположението на следените лешояди. Това подобрява знанията за тяхното разпространение, придвижвания, заплахи, както и за смъртността при тези птици. Тази важна природозащитна дейност се осъществява по проект „Опазване на белоглавите и черните лешояди в Родопите“.