София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

За първи път от 1985 в Сърбия излизат учебници на български

Около 20 000 са българите в страната

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Сръбският външен министър Ивица Дачич предаде в Белград на посланика на България Радко Влайков по един екземпляр от първите 12 учебника, преведени и отпечатани за нуждите на българското малцинство в Сърбия. Това са първите от 30 години насам учебници на български език, които сръбското правителство издава.

Дачич коментира, че учебинците са доказателство за стремежа на Белград да подобри положението и правата на националните малцинства в Сърбия.  Сръбският външен министър обеща през настоящата учебна година да бъдат осигурени и останалите учебници за основното и средното образование на българите в Сърбия.

Българският посланик отбеляза, че това са първите издадени за българското малцинство учебници в Сърбия от учебната година 1984-85.

В Сърбия в момента като българи се самоопределят около 20 000 души. Основната маса е концентрирана в общините Цариброд и Босилеград. В началото на 50-те години на ХХ век над 60 000 души в Сърбия са се самоопределяли като българи, но оттогава досега броят им постоянно намалява.

Дачич и Влайков са обсъдили възможностите за интензифициране на двустранните отношения в различни области като енергетика, миграция и сигурност.  

Българският посланик предаде покана от министър Даниел Митов към Дачич да направи официално посещение в България преди края на 2016 г.