София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Забележителният Фидел – живот и смърт на команданте Кастро

На 90 годишна възраст почина Фидел Кастро

7 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

На 90 годишна възраст почина лидерът на кубинската революция Фидел Кастро, информира по националната телевизия брат му Раул. В съответствие с волята на команданте, тялото му ще бъде кремирано.
Фидел Алехандро Кастро Рус е роден 13 Август, 1926 в село Биран, провинция Ориенте в семейството на испанския имигрант Ангел Кастро Архиза и Лина Рус Гонсалес. Родителите на бъдещия лидер на социалистическата революция в Куба са притежавали голяма захарна плантация. Фидел получава основното си образование в католическо училище-интернат в Сантяго, а по-късно учи в йезуитския колеж на Белен в Хавана.
През 1940-те години Кастро влиза в Юридическия факултет на Университета в Хавана, а след това и аспирантура. Докато е още в гимназията синът на земевладелеца попада под влиянието на социалистическите идеи. След като получава докторска степен по право, той се занимава с адвокатска дейност, по-специално, защитава безплатно бедните селяни.
Политическата кариера на Кастро започва в Народната партия на Куба. Тази политическа сила била с умерено лява позиция и затова отказва да номинира радикалния Кастро на парламентарните избори през 1952. След преврата от 11 март 1952 г., който се организира от генерал Фулхенсио Батиста, партията се разпада, но Фидел, заедно с група други съпартийци, започва да се бори с кубинския диктатор. Поддръжниците на Фидел формират група "Поколение на века", името се свързва с отбелязването през 1953 г. на 100-годишнината от рождението на Хосе Марти - един от лидерите на борбата за независимост и национален герой на Куба.
Скоро групата на Кастро предприема първото си мащабно нападение, атакувайки казармата Монкада в Сантяго де Куба. Участниците в бунта са заловени и изправени на съд. На финалното заседание Фидел изнася прословутата си петчасова реч, "Историята ще ме оправдае", в която той очертава програмата на националноосвободителната борба и революция в Куба.
Що се отнася до мен, аз знам, че в затвора за мен ще бъде изпитание, каквото никога не е било за някой друг. Там ще бъде пълно с опасности за мен, низка и страхлива жестокост. Но аз не се боя от затвора, както и не се страхувам от бесен и презрян тиранин, който отне живота на моите 70 братя! Дайте ми присъдата! Това няма значение! Историята ще ме освободи, казва бъдещият кубинския лидер.
Бунтовникът е осъден на 15 години затвор, но скоро е помилван. През 1955 г. револчционерът заминава за Мексико, където основава "Движение 26 юли", чиято цел е да свали режима на Батиста.
През декември 1956 поддръжниците на Кастро са разтоварени в провинция Ориенте на острова на свободата и започват въоръжена борба срещу диктатора. Малката група партизани скоро се превръща в армията Ребел. След три години упорита борба революционните сили влизат в Хавана. На 1 декември Батиста е свален. Появява се в първата социалистическа държава на западното полукълбо.
Малко след края на кубинската революция Кастро формира новото правителство. Той ще председателства Съвета на министрите на Куба в продължение на 49 години, до 2008 г., когато ще се оттегли по здравословни причини.
През 1945 г. Фидел постъпва в университета в Хавана в Юридическия факултет. "Той е изключителен студент и голям спортист. Той е изключително популярен. Ще учи право и, без съмнение, ще има светло бъдеще ", казва за него още тогава един от предподавателите.