София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заболеваемостта от грип в София нараства

Грипна епидемия в три области на страната

6 годиниЗдраве 20 Боряна Райчева

Грипна епидемия е обявени в три области на страната. От днес и учениците в община Благоевград ще бъдат в грипна ваканция.

Епидемията остава в сила за областите Перник и Пазарджик. Предепидемична обстановка продължава да има в област Стара Загора.

Нивото на заболеваемост от грип в София рязко се е покачило. На ден средно около 25-20 души преминават през специализирания кабинет по грипа във ВМА. Броят на прегледаните през почивните дни значително надвишават тези от изминалата седмица, като заразените са с грипния вирус Б, съобщи пред БНТ доц. полк. Георги Попов - началник на Катедрата по инфекциозни болести във ВМА. Той посочи, че грипна епидемия в столицата се очаква до края на месеца.

По думите му, грипният вирус Б е нещо като троянски кон, тъй като след него почти винаги следва епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици.

„В първите 12-24 часа е уместно болния да направи специфична профилактика с медикаментите, които съществуват на пазара. Ако се изпусне този период и се отиде към напредване във времето на заболяването и вървене към усложнение, тогава е редно да се обърне или към личния лекар, или към специалист, за да бъде назначена съответната терапия, много често и антибиотична такава“, посъветва доц. полк. Георги Попов.

Той посочи, че в момента освен грипния вирус протичат и множество парагрипни вируси, но те протичат много по-леко. При тях болният не трябва да приема антивирусните препарати, които помагат само при грипния вирус.

Доц. полк. Попов посъветва болните, да избягват да ползват градския транспорт и да не ходят на работа, за да се ограничи разпространението на болестта.

Най-опасно място за заразяване, според него са МОЛ-овете, кино, театър и обществен транспорт, затова трябва да бъдат избягвани.