София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Заболеваемостта от морбили в Пловдив е с нормално темпо, заяви експерт

"Провеждаме съответните интензивни противоепидемични мерки"

7 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

Нови 3 случая на морбили са регистрирани в Пловдивско днес. Това съобщи д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив, предаде Радио „Фокус“. По думите й ситуациятата със заразното заболяване се запазва сравнително спокойна дотолкова, доколкото не постъпват заболели в много висок брой.

„Ние провеждаме съответните интензивни противоепидемични мерки. Продължават имунизациите на тези, които са с пропуснати такива, както и на контактните. Заболеваемостта е с нормално темпо, но все пак става въпрос за въздушно-капкова инфекция с висока контагиозност“, коментира специалистът.

Д-р Моника Троянчева добави, че по последни данни случаите на морбили в Пловдивска област са 62. „Обстановката е динамична, като това важи и за информацията. Цифрите търпят корекция след проучването и след получаването на резултатите за лабораторно потвърждение. Най-много до 63 ще се увеличи броят на заразените днес. Това не е успокояващо в никакъв случай, но е факт, че броят на заразените не се увеличава стремглаво.

От РЗИ в Пловдив се стараят своевременно да проучват случаите. “Веднага се предприемат съответните мерки спрямо контактните по дом и по отделения, ако има такива случаи“, каза специалистът.

Тя добави, че по-късната поява на симптомите при контактните на заболелите не е сериозен проблем. „Ние ги очакваме. Имаме списък с всички контактни и съвсем активно ги наблюдаваме. Проблемът по-скоро е, че по начало инфекцията започна в квартал, в който са по-ниски хигиенните навици и общуването е малко по-различно от общоприетото“, коментира Троянчева.