София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Забрана за руски кораби във водите на Украйна?

Предложението ще бъде разгледано от украинския съвет по сигурност

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Правителството на Украйна реши да представи на Националния съвет по сигурността и отбраната предложение за забрана на руските кораби да навлязат във вътрешните води на страната. Такава инициатива на Министерството на инфраструктурата на Украйна бе подкрепена на заседание на кабинета днес. Правителството ще представи проекторешение на Националния съвет по сигурността и отбраната в рамките на един месец. То предполага пълното спиране на транзита и транспортирането по реките на Украйна за кораби от Руската федерация.

Заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна Юрий Лавренюк каза по-рано, че такава забрана е необходимо поради "високото ниво на терористични заплахи". Той назова ситуацията неприемлива, когато "по реките на Украйна, където се намират съоръженията за критична инфраструктура, пътуват руски кораби", предаде ТАСС.