София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Забраняват дизеловите автомобили в 4 големи града

Забраната ще е факт до 2025 г., за Париж, Мексико Сити, Мадрид и Атина

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Едни от най-големите столици Париж, Мексико Сити, Мадрид и Атина планират да спрат движението на дизеловите автомобили до 2025 г., като плана е да се намалят вредните газове и да се подобри въздуха.

Промените ще се отнасят за автомобили и бусове, като ще бъдат стимулирани алтернативните форми на транспорт. Също така ще се рекламира ходенето и колоезденето.

Кметовете излязоха с обща позиция на конгреса, който се провежда на всеки две години, като този път е в Мексико Сити. В последните години дизеловите автомобили намират все повече критици. Всяка година умират около 3 милиона човека от замърсения въздух, според Световна здравна организация (СЗО).

След глобалния скандал на Volkswagen - “Дизелгейт“, които е използвал софтуер за заблуждаване на тестовете за вредни емисии. В Съединените Американски Щати откриха, че реалните стойности на вредните емисии, отделяни от дизеловите автомобилите на Volkswagen достига до 40 пъти по-високи, от тези представени на тестовете.
Дизеловите автомобили отделят повече твърди частици и азотни окиси. В близкото бъдеще се очаква и други големи столици и градове да последват примера.

Политиката водеща в момента против дизелите, идва след предишно убеждаване в годините, че те отделят по-малко въглероден двуокис, а автомобилните производители заблудиха обществото и купувачите.