София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Забраниха знамената на ИДИЛ и Палестина на Евровизия2016

Сред забранените флагове са тези на Крим, Нагорни Карабах и Северен Кипър

8 годиниЛюбопитно 11 Боряна Райчева

Европейски съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) обяви решението си да забрани знамената на „Ислямска държава” и на Палестина от конкурса Евровизия 2016 г.
Публиката няма да може да развее и знамената на други спорни политически обекти като Крим, Нагорни Карабах и Северен Кипър.
„Организаторите молят феновете да уважат и оценят неполитическия характер на Евровизия”, се казва в официалното съобщение.
Решението на ЕСРТ да забрани флага на Палестина по време на предстоящия музикален конкурс предизвика вълна от недоволство в Рамала.
Сайеб Ерекат, ръководител на палестинската делегация на преговорите с израелската страна, който наскоро пое поста на генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина, отрече решението.
В писмо до ръководителя на ЕСРТ – Жан-Пол Филипот, Ерекат изтъкнал, че решението да се забрани палестинския флаг на световния музикален конкурс е „дискриминация и сериозна обида за нашата страна”.
„Конкурсът Евровизия тази година ще се проведе в Стокхолм, Швеция – първата страна членка на ЕС в Западна Европа, която официално призна Държавата Палестина”, пише още Ерекат.
„Призоваваме ви незабавно да оттеглите срамното си решение. Освен това изискваме и извинение от страна на ЕСРТ към милионите палестинци по света”, допълва той.
Генералният секретар на Организацията за освобождение на Палестина подчертава, че 138 държави в света, включително почти всички в Европа, официално са признали Палестина.
Тази година Евровизия се провежда в шведската столица. Победителят ще бъде обявен на 14 май.

Източник: www.btvnovinite.bg