София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задава ли се газова криза?

„Газпром“ разтрогва договора с украинската „Нафтогаз“

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руската компания "Газпром" обяви, че е започнала процедура по разтрогване на договорите с "Нафтогаз" Украйна.

Става дума и за доставки на природен газ, и за транзит през територията на Украйна. Това съобщи Алексей Милер, цитиран от "Комерсант".
Според него, причината за предприетите действия е решението на Арбитражния съд в Стокхолм, съгласно което "Газпром" трябва да плати на "Нафтогаз" 4.6 милиарда долара.
"Това съществено наруши баланса на интереси между нас и украинската компания. Ние не приемаме да финансираме украинската икономика. Затова смятаме, че продължаване на договорите между нас и украинската страна е нецелесъобразно", каза Милер.
От вчера "Газпром" спря подаването на природен газ за Украйна. По тази причина в страната са въведени редица ограничения на потреблението, в това число и затваряне на училища и детски градини. Засега няма проблем с транзита на природен газ към Европа, в това число и към България.
Но ако се стигне до прекратяване на този транзит, България ще е най-потърпевша, защото няма никакви алтернативи извън руския газ. Конекторните връзки с Гърция и Турция са в сферата на приказките, въпреки че трябваше да са готови преди години. Нямаме връзка и с газопреносните системи на Сърбия и Македония.