София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Задълбочаваме икономическото сътрудничество с Беларус

Над 70% ръст в двустранния ни стокообмен през тази година

5 годиниИкономика 10 Боряна Райчева

Двустранният ни стокообмен с Република Беларус е нараснал със 70% през първите осем месеца на 2018 г. и достига 64 млн. щ. д. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-беларуски бизнес форум. В рамките на събитието той и заместник-министърът на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко подписаха Протокол от осмото заседание на Българo-белоруската междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. Документът проследява  българо-беларуските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще.

„Участието на бизнеса от двете страни днес е поредно доказателство за големите перспективи, които има между нашите държави в икономически план“, подчерта Александър Манолев. По думите му благодарение на политическата воля, която двете страни имат, в кратки срокове ще има още по-големи резултати в икономическото сътрудничество. „Износът ни за Беларус расте с 10% през 2018 г.“, каза още икономическият заместник-министър и посочи, че можем да изнасяме редица стоки в областта на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, изделия на електрониката, подемно-транспортни машини, облекло, металообработващи машини, електрически двигатели и генератори и др.

През 2019 г. предстои българска делегация с участието на бизнеса да посети Беларус за търсене на нови партньорства и задълбочаване на съществуващи проекти, стана ясно по време на събитието. Според беларуската статистика в тяхната страна са регистрирани и работят над 70 български компании, като сред тях има сериозни български инвестиции в производство на млечни продукти, на препарати за селското стопанство и дори в ресторантьорския бизнес. Същевременно беларуски компании имат опит в производството на железопътен, автомобилен, тролейбусен и трамваен подвижен състав, както и в областта на машиностроенето. „Това също са сфери, в които можем да обменяме опит, а и дори да работим за реализирането на общи проекти“, каза зам.-министър Манолев.