София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задължителна предучилищна за 4-годишните

Отпускат субисидии за частните училища

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министрите от кабинета "Борисов-3" приеха план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, съобщиха от Министерски съвет. Една от новите мерки, въведена в плана за изпълнение е задължителното предучилищно образование за децата от 4-годишна възраст. Предвидено е до края на 2020 година 90% от децата на тази възраст да са обхванати в системата на предучилищното образование.

За въвеждането на задължително предучилищно образование от по-ранна възраст е нужна и законова промяна, тъй като в момента то започва от 5-годишна възраст.

Според министерството на образованието и науката по този начин децата ще имат по-добра адаптация в процеса на обучение в начален етап.

За осигуряване на равен достъп до образование на деца и ученици от семейства от социално слаби и уязвими групи в Плана е предвидено за еднократна помощ за деца, записани в първи клас, да се предоставят по 11 500 000 лева от бюджета всяка година. Такива помощи се получават и в момента.

Правителството одобри и отпускане на 2.14 млн лева субсидии за частни училища. От тези субсидии обаче могат да се възползват само училища, които намалят годишната си такса.

Предвидени са интегрирани мерки по модела на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, създаден през 2017 година. Целта е добрият опит от дейностите в изпълнение на Механизма да се превърне в устойчива политика за превенция на отпадането от училище.

В резултат на изпълнение на дейностите, заложени в плана, се очаква да бъде постигната целта на Стратегията - делът на преждевременно напусналите образователната система до 2020 г. да спадне под 11% при 12,5% през 2012 г., поясняват от МС.