София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Задължителното гласуване отпада

Конституционният съд отмени разпоредбата

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Конституционният съд отмени задължителното гласуване. За отпадане на текста от Изборния кодекс като противоконституционен са гласували 11 от висшите магистрати, съдията Анастас Анастасов е отсъствал. Мотивите на съда трябва да бъдет оповестени до една седмица.

Делото беше образувано по искане на омбудсманката Мая Манолова.

Нормата на закона предвиждаше избирателят да губи правото си да гласува, ако не го е упражнил на два последователни избора. Правото на глас се възстановява след специално изявление и повторно вписване в избирателните списъци.

Задължителното гласуване беше идея на Патриотичния фронт и беше подкрепено от ГЕРБ, макар от партията на Борисов да изразиха резерви. В името на коалиционното единство обаче депутатите на ГЕРБ подкрепиха промяната.

Досега нормата за задължително гласуване беше приложена само за президентските избори през ноември.

Решението на Конституционния съд означава, че оттук нататък разпоредбата няма да важи и за тези, които не гласуват, няма да има никакви санкции.