София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Задържаха над 9 хил. литра нелегален алкохол край Перущица

Открити са и пособия за производство на алкохол

7 годиниКрими 17 Боряна Райчева

9600 л високоалкохолни напитки и спирт задържа при проверка митническа мобилна група при проверка на регистриран обект в района на Перущица.

Митническите служители извършват контролирана покупка на пет литра ракия и пет литра водка, след което пристъпват към проверка за спазване на разпоредбите на Закона за акцизите и данъчните складове.

В две складови помещения - едно подземно и едно надземно, са установени общо 12 пласмасови съда с вместимост от по един тон всеки, в които се съдържали 2970 л етилов алкохол (спирт), 3590 л алкохолни напитки с посочени на тях обозначения - ракия, водка, мастика, както и 600 л етилов алкохол с измерено алкохолно съдържание по обем 71%. Откритото количество наливен спирт и алкохол от различните видове е общо 7160 л.

Отделно митническите служители установяват и около 2420 л алкохол, разлят в бутилки и туби. Открити са 150 стъклени бутилки без бандерол, с вместимости по 0.5 и 0.7 литра, съдържащи според етикетите им: водка, мастика и ракия, както и пластмасови туби с вместимости по 3, 6 и 10 литра, съдържащи, съгласно поставените им обозначения, водка, ракия и мастика.

Открити са и пособия за производство на алкохол като това е извън обхвата на лиценза на обекта, който е само за складиране на алкохол и е ограничен до вино и ракия.

За случая е уведомен разследващ митнически инспектор към Митница Пловдив.