София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задържаха телефонни измамници

Всички те са криминално проявени

5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Петима участници в телефонни измами са задържани след спецоперация на полицаи от София, Велико Търново, Пазарджик и Благоевград, съобщи пресцентърът на Областната дирекция на МВР в Благоевград. Те са криминално проявени. Акцията е проведена на 3 януари. Жертвата им е жена от Гоце Делчев, която била измамена по позната схема - "оказване на съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници". Тя предоставила сумата от 30 000 лв.

Мошениците са заловени на територията на ОД на МВР-Пазарджик.

При последвалите обиски у двамата куриери са открити и иззети инкриминираната сума, телефонни апарати и СИМ-карти, включително и тези, имащи отношение към извършеното в Гоце Делчев престъпление. С прокурорско разпореждане те са привлечени като обвиняеми. В хода на продължаващото разследване е установена съпричастност на 46-годишния в друга измама, извършена през декември м.г. отново на територията на Южна България.

В рамките на операцията са задържани и други двама мъже - на 34 г. и 40 г. от Левски, които според първоначалните данни са извършвали аналогични престъпления от територията на Румъния. Установена е тяхната съпричастност към няколко измами на територията на Северна България в средата на месец декември миналата година. И двамата са криминално проявени, като единият е осъждан и за измама.