София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задържан българин за продажба на авиочасти в Сирия

Арестуван е в Добрич, по искане на прокуратурата в Маями

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Арестуваха 29-годишния българин Желяз Андреев от Добрич заради незаконна продажба на авиочасти на военните в Сирия, съобщи бТВ. Мъжът е задържан в родния си град по нареждане на прокуратурата в Маями.

11 души са били обект на разследване във Флорида, сред които петима българи. Те са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

В обвинителния акт е записано, че сънародниците ни са работили в кол център в София. Те са продавали части за самолети на сирийските авиолинии. САЩ обаче смята, че те са свързани с терористична дейност.

Милена Здравкова, приятелка на Желяз, обясни, че те са работили по списък с клиенти, който получавали от шефовете си. Освен това нямали представа, че трябва да спазват американското законодателство. Тя обясни, че Желяз е разбрал за разследването случайно през 2015 г., когато му казали, че името му присъства в списък с обвинени.

Фирмата, в която са работили е била регистрирана в София, със седалище в Маями. Работещите в нея са подписали български трудови договори.