София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Задържаха полицаи при акция на МВР

Разследването срещу тях е от Април

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Четирима полицаи са задържани за трафик на бежанци при акция на МВР. Акцията на „Вътрешна сигурност” е извършена късно през нощта на пътя за Калотина. Те са с повдигнати обвинения за взимане на подкупи за трафик на нелегални имигранти през територията на България. 

 

Разследването е започнало в началото на април, когато полицията тръгва по следите на каналджии, които са прекарвали мигрантите от Турция към Сърбия. В хода на разследването обаче, излизат данни за това, че полицаи са осигурявали срещу заплащане ескорт, както и прикриване на следите на тези каналджии. 

 

Според разследващите, в свободното си време полицаите са влизали в ролята на истински каналджии. Те са хванати с белязани пари, използвани са СРС-та. Има и видеозаписи на провежданите от тях незаконни действия по превеждане на трафик на бежанци. 

 

Оказва се, че полицаите са осигурявали безпроблемен достъп и преминаване на тези бежанци от София към Драгоман. Получавали са много пари от това и са живели в истински разкош, по думите на разследващите. 

 

Прокуратурата ще повдигне обвинение срещу задържаните полицаи. Очаква се утре специализираният съд да глуда мерките им за неотклонение. Те са обвинени за част от организирана престъпна група за трафик на бежанци и взимане на подкупи.