София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задържаните лекари за фалшиви ТЕЛК-ове действали в Източна България

Групата прибрала 1,6 млн. лева от пациенти сирийски граждани, живеещи у нас, са били посредници

пропускане
5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Двама сирийски граждани, живеещи у нас, са играли ролята на посредници в получаването на фалшиви ТЕЛК-решения във Варна. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата и МВР по повод акцията от вчера, при която бяха арестувани петима лекари. Те са двама братя, единият от които е завършил медицина със специалност Кардиология. За 4 месеца от разследването са установени 200 души с фалшиви медицински заключения, за да получат инвалидни пенсии. Едно решение е струвало между 1500 и 2500 лева.

Организираната престъпна група се състои от 6-ма членове - петима са лекари, само едно лице не е лекар. Това каза Лидия Манолова, която е наблюдаващ прокурор по досъдебното производство.

По думите й в схемите, които са осъществявани от ОПГ има лица, които са напълно здрави, но посредниците им предлагат възможност да получават съответни пенсии и други следващи от това облаги срещу заплащане от 1500 – 2000 лв. „Тези лица не отиват на преглед. Те са изпращани от двамата посредници при лекари, които са членове на ОПГ и ние сме привлекли към наказателна отговорност. Това са травматолог, невролог, рентгенолог“, обясни Манолова. Когато здрав човек е изпратен при такъв лекар, той трябвало да каже на лекаря парола.

Тя обясни, че при спецоперацията са били задържани 45 души. Разпитани са 31 свидетели, които са ползватели на такива ТЕЛК-решения, 15 от тях пред съдия.

Обвиняемите са задържани за 72 часа. Предстои да се поиска от съда да им бъде взета мярка постоянен арест.
Заместник-главният прокурор смята, че практиката с издаване на фалшиви ТЕЛК-ове от страна на лекари е заради ниски доходи или заради липса на поминък от страна на посредниците в схемата.