София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задържаха 8 български граждани за каналджийство и изнудване

Изнудвали семейство от Ирак със 7-годишното им дете

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

В Свиленград и София са задържани общо 8 български граждани, съпричастни към извършено изнудване на семейство от Ирак, в резултат на операция, проведена под надзора на прокуратурата, в която са участвали и служители от ОДМВР-Хасково и СДВР.

Чужденците, които на 16 април т.г. преминали нелегално границата ни с Турция, били засечени на зелената граница със 7-годишното им дете. Те обяснили, че каналджии са отвлекли едногодишната им дъщеря. Заедно с тяхна роднина и други нелегални мигранти, качили детето в автомобил и го отвели на неизвестен адрес, а после започнало изнудването за пари.

След сигнала, стартирали и незабавни оперативни действия на територията на Свиленград, където криминалистите задържали четирима български граждани, заподозрени за участие в извършеното престъпление. В хода на операцията, на територията на София, криминалистите засекли автомобил, в който заедно с осмината чужденци било открито и детето. Спряна е и ескортиращата ги кола.

Задържани са четирима мъже от Харманли, които са оказали яростна съпротива при ареста. Работата по образуваните две досъдебни производства – за изнудване и незаконно подпомагане на чужденци, продължава под надзора на прокуратурата.