София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задвижен е принципът: РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!

Организации на хората с увреждания скочиха на майките

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Казусът с проблемите на майките на деца с увреждания влиза в нова фаза – след като премина през взета и върната министерска оставка, след като вицепремиер и синдикален бос скочиха срещу майките с обвинения, че зрелищно разкарват увредените си деца по улиците и не им е работа да се ровят в корупционни скандали и да искат оставки, след като дори премиерът поиска майките „да му се махнат от главата“, днес от национално представителните организации на хората с увреждания майките получиха нов удар – тежки обвинения, че взимат пари от чужди фондации за да организират протести. Според майките всички тези атаки са с цел да се прекрати техния мирен протест с палатков лагер до сградата на парламента. Принципът „разделяй и владей“ се разгърна с пълна сила по време на нарочна пресконференция, организирана от другите групи на хора с увреждания, чиито ръководители са членове на социалното министерство или са към министерския съвет.

Андриана Стоименова, изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания към Министерския съвет, обяви, че започват разследване по сигнали за грантаджийски организации, получили пари от чужди фондации и финансови институции, с които в последствие финансират протести. Стоименова твърди, че има писмени сигнали, изпратени от членове на организациите на хората с увреждания, за получени над един милион лева. Засега обаче Стоименова отказва да покаже документи и да даде конкретни имена, с аргумента, че предстои разследване на сигналите. Но от организациите на хората с увреждания обвиниха майките, че с техните палаткови лагери всъщност саботирали решаването на дългогодишните проблеми на инвалидите.

От национално представителните организации отново се обявиха категорично против законопроекта, предложен от омбудсмана Мая Манолова, който е изготвен заедно с майки на деца с увреждания.

Според майките обаче, Мая Манолова е първият човек, който е направил нещо, за да се промени закона и да бъдат извадени тези семейства от тежкото положение, в което са в момента. От своя страна Национално представителните организации заявиха готовност да направят шатра в центъра на София на хората с увреждания, които там ще носят бели тениски и всеки, който иска може да дойде и да се запознае с техните искания.