София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задвижена е процедура по екстрадицията на Очите

Съдът остави петима от аверите му в ареста

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Турските власти са задействали процедура за екстрадирането в България на Димитър Желязков – Митьо Очите, обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол. Към момента несебърският наркобос се намира в Турция.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева каза снощи, че връщането на Очите у нас ще бъде скоро. „Действията по предаването му вече са предприети“, обяви тя и благодари на турските власти.

Желязков бе задържан при спецакция в Истанбу в петък. С него са били бившият депутат Несрин Узун и заместник-председателят на общинския съвет на Бургас Бенчо Бенчев. Името на Бенчев е свързано с това на Митьо Очите покрай охранителна фирма, в която Бенчев има процент, а пък тя е свързвана с Димитър Желязков под някаква форма.

Издадена е европейска заповед за издирване на Калоян Колев, както и на общинаря от Несебър Пейко Янков.

След закрито заседание снощи Спецсъдът остави за постоянно в ареста и петимата задържани при спецакцията в Бургас. Първоначално бяха задържани 19 души. Прокуратурата обаче поиска зад решетките да останат петима. Останалите са освободени.

В същото време седем български граждани, задържани с Желязков, са предадени късно снощи по административна процедура от турските власти на представители на Министерството на вътрешните работи на България на ГКПП – Капитан Андреево, съобщиха от МВР. Наложени са им полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 часа.

В рамките на срока на задържане ще бъдат проведени процесуално-следствени действия, които ще бъдат докладвани на Специализираната прокуратура по компетентност.