София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заев даде своя глас за референдума в Македония

Премиерът на Македония е убеден, че хората ще гласуват "ЗА" ЕС и НАТО

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Македонският премиер Зоран Заев гласува рано тази сутрин в родния си град Струмица за референдума, който трябва да открие пътя за евроатлантическата интеграция на страната. 

Припомняме ви, че Заев ръководеше кампанията за европейска Македония и за започването на преговори за членство в ЕС и НАТО.

Днес е истински празник. Аз очаквам чрез масовото гласуване, с високата избирателна активност още веднъж да се потвърди и многоетническото единство на нашите граждани и цялостното политическо единство на гражданите извън всяка политическа партия или политически убеждения. Очаквам парламентът да последва решението на мнозинството на гражданите, което днес ще даде ясен отговор в каква посока трябва да се движи страната ни. Очаквам след тези решения Македония най-накрая да постигне своите стратегически цели, да бъде член на най-мощни военен съюз в света - НАТО и да бъде член на най-силната икономически съюз в света - Европейският съюз. Вярвам, че голяма, част от гражданите ще бъдат „За”, защото повече от 80% от нашите граждани са „За” ЕС и НАТО. Смятам, че това огромно мнозинство, както и във всяка демокрация, ще бъде точна пътна карта за гражданите, за нас политиците и за парламента да следват желанията на гражданите и в крайна сметка парламентът ще уважи това желание, защото така се потвърждава нашето бъдеще, заяви премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев.

В Република Македония днес се провежда референдум, на който гражданите трябва да отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер. Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на референдум.