София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заев с митинг в подкрепа на референдума

Гласуването е в неделя

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Дни преди предстоящия референдум в Македония на 30-ти септември, на който гражданите на страната ще могат да гласуват „за“ или „против“ одобряването на споразумението с Гърция, министър -председателят Зоран Заев изнеса пламенна реч  на митинг в Прилеп в подкрепа на положителен вот от допитването.
 
Заев подчерта, че гласуването „за“  на референдумът в неделя е единственият възможен начин Македония направи стъпка в посока на присъединяването с към НАТО и Европейския съюз.
 
На този етап проучванията не дават категоричен отговор какъв ще е резултата от референдума в неделя. Управляващите искат македонците да гласуват „за“ договора с Гърция за новото име на страната, който разчиства пътя към евроинтеграция.
 
Припомняме, че в тази посока се изказаха и голяма част от европейските лидери, които призоваха македонците да дадат положителен отговор на 30-ти септември. 
 
На другия полюс са опозицията и президента Георге Иванов, които са против споразумението за промяна на името на страната. Вместо обаче да призовават да се гласува „против“, те приканват референдумът да бъде