София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заев с пламенна реч в подкрепа на референдума

Македонците гласуват за или против новото име на страната си в неделя

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

С пламенна реч  в Тетово, произнесена  точно в полунощ, македонският премиер Зоран Заев сложи точката на кампанията в подкрепа на предстоящия на 30 -ти септември референдум за смяна на името на страната.
 
 Заев за пореден път изтъкна важността на вота в неделя и призова народа си да направи историческия компромис, който може да му отволи пътя към Европейския съюз и НАТО.
 
Македонският лидер не пропусна да припомни на сънародниците си, честта, която европейските и американските лидери са му оказали, приемайки го навсякъде, след сключването на договора с Гърция.
 
Заев отправи и предупреждение, че желанието за бойкот на допитването, изразено от мнозина, ще им изиграе лоша шега, тъй като така те бойкотират сами себе си.
 
Заев изтъкна още, че Македония от векове е била мултиетническа и обединена и очаква така обединена в неделя да излезе да гласува на референдума за европейско бъдеще на страната. 
 
Той подчерта, че всички общности в страната – албанската, ромската, влашката, сръбската - са изразили солидарност с македонската във връзка с подписания Договор от Преспа, който решава дългогодишния проблем с името на страната и открива перспективата тя да стане 30-ия член на НАТО под името Република Северна Македония. 
 
Според анализаторите той е избрал именно Тетово, където преобладава албанското население, докато в центъра на Скопие, пред парламента се събраха хора с призив за бойкот на вота.
 
В края на речта си Заев припомни и ролята, която България е изиграла през последните 15 месеца за европейското бъдеще на Македония.