София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Загина шефът на най-голямата фирма за кетъринг

Ричард Казънс и семейството му потънаха край Сидни

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

При катастрофа на хидроплан край Сидни в неделя загина Ричард Казънс - изпълнителният директор на британската Compass Group Plc., най-голямата кетъринг компания в света. Това е и една от най-големите британски фирми с близо 550 000 служители и годишен оборот от почти 23 млрд. паунда благодарение на доставките на храни по цял свят за армията, училища и офиси.

В катастрофата загинаха всичките намиращи се на борда 6 души, включително двамата синове на Казънс, годеницата му и нейната дъщеря, както и пилотът.

Във вторник компанията потвърди, че директорският пост незабавно се поема от Доминик Блекмор. Той вече бе определен за наследник на Казънс след решението му от септември да се пенсионира в края на март.

За 11 години начело на Compass той превърна компанията от закъсало предприятие в световен лидер. Казънс си спечели репутация на един от най-успешните британски мениджъри, макар да избягваше публичността и да не обичаше да говори за постиженията си.

Казънс е роден в Лийдс през 1959 г., учи математика в Университета на Шефийлд и специализира в Университета на Ланкастър. В началото на кариерата си той работи в отдела за стратегическо планиране на гиганта Cadbury Schweppes и индустриалната компания BTR. През 1990 г. отива да работи за фирмата за строителни материали BPB, след което я оглавява през 2000 г.

Когато влиза в Compass през 2006 г., компанията изпитва сериозни затруднения - попаднала е в скандал за корупция за снабдяване на ООН, а популярният готвач Джейми Оливър води кампания във Великобритания срещу мазна храна от изрезки от пуйки, с която зарежда училищата.

За времето, когато Казънс беше директор, цената на акция на холдинга скочи от 0.236 на 1.600 паунда.