София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАГУБЕНА КАУЗА ЛИ СА МЛАДИТЕ ХОРА ЗА КУЛТУРАТА

КАТЕГОРИЧНО „НЕ“ КАЗАХА ОТ 3-ТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ

9 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Днешният ден 12 август е обявен от ООН за Международен ден на младежта. По този повод Българската асоциация на работодателите в областта на културата, съвместно с Граждански институт организира под патронажа на Министерството на младежта и спорта 3-та национална конференция за достъпа на младите хора до култура.

Зала „Средец“ на хотел „Шератон“ беше огласена от изпълнението на млади гайдари, носители на 1-ва и 3-та специални награди „Млад гайдар 2015“ – Златин Семерджиев на 14 г. и Стойчо Четрафилов на 13 г.. Раздадени бяха награди в 7 категории, както и специални награди на читалища в 11 групи.

Предизвикателствата пред младите хора за достъп до култура минават през поколениието на децата, отгледани по Скайп от техните родители в чужбина и децата, израснали в нормална среда. Според организаторите на конференцията техните социо-културни нагласи са много различни. Но надеждата е, че в различните културни продукти, дори и читалищата като организация имат най-модерна дигитална визия и облик. Младите хора освен потребители на култура, са и активни участници и творци на изкуство. Дали те са загубена кауза за културата? Отговорът на организаторите на конференцията днес в х-л „Шератон“ е категорично „не“, дори и заради големият брой наградени и тази година и ентусиазмът, с който творят младите хора, които не са самотни островчета или бели лястовици, а едно изпълнено с одухотвореност младо поколение.