София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Захариева: Албанският парламент възстанови историческите факти

Дълго чакан закон прие в петък албанският парламент, заяви външния министър

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Дълго чакан закон прие в петък албанският парламент,  каза  външният министър Екатерина Захариева по повод гласувания Закон за защита на националните малцинства, с който правно се регламентира статута на албанските граждани с български произход  като малцинство.  Тя допълни, че с това решение парламентът е възстановил една историческа справедливост.

„Това е изключително радостна новина. Знаете, че положихме усилия и съм благодарна преди всичко на албанския парламент, на премиера и на моя колега, защото  така се възстановяват бих казала историческите факти. Знаете, че в проекта на закона липсваше българското малцинство.“, посочи Захариева. Тя посочи, че заслуга за това има и самата българска общност на територията на Албания, тъй като за около месец  и половина са събрали 3000 подписа.

„Най-важното е, че в една демократична държава, която иска да бъде член на ЕС, е важно да не се пречи на хората да се самоопределят. В крайна сметка когато те се самоопределят като българско малцинство. Сега след толкова години се възстановява историческата справедливост.“, коментира външният ни министър.

Въпросът за официалното признаване на българското малцинство в Албания беше повдигнат в телефонен разговор на министър-председателя Бойко Борисов с албанския премиер Еди Рама на 28 септември, както и от страна на вицепремиера Захариева по време на срещата й с президента Илир Мета в Тирана в края на месец юли. Захариева подчерта, че с решението на албанския парламент днес страната още веднъж показва готовността и волята на Албания за реформи.

От своя страна вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че след историческия пробив в отношенията с Македония, България е постигнала още един успех в политиката си на Балканите.