София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Захариева: Напрежението между България и Македония е за политическа употреба

Самите македонци се заеха със своя „Дисниленд”’, коментира министърът

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Самите македонци се заеха със своя „Дисниленд”, както вие медиите го наричате. Това заяви за Нова ТВ външният министър Екатерина Захариева по повод историческите паметници в Скопие.
Относно договора с южната ни съседка, Захариева коментира, че договорът дава шанс за няколко неща.
По думите й България трябва да се опита да изгради наистина тези междусъседски отношения, които на този етап наистина не са много добри.
Знаете колко трудно се дават разрешения да възстановим войнишките паметници там, особено когато става дума за офицер. Нека се опитаме да се предпазят двете страни на държавно ниво от антикампании една срещу друга. Силно се надявам, но съм реалист, че това ще отнеме време. Разбира се, всичко това е насаждано и от политиците, убедена е Захариева.
Министърът на външните работи заяви, че и македонците обичат да идват в България, и ние обичаме да ходим там и добави, че цялото това напрежение е за политическа упортеба.
В днешния голабилизиран свят границите и териториите нямат особено голямо значение. Република Македония има шанс да започне да решава проблемите си със съседите и да отвори тази толкова искана нова страница в историята си, коментира още Захариева.