София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Захариева открива форум за Западните Балкани

Обсъждат икономическата и социална кохезия в региона

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Конференция на високо равнище, посветена на икономическото и социално сближаване в региона на Западните Балкани, започва днес в София. Събитието ще бъде открито от министъра на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от Министерски съвет. 

Форумът се организира от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Програмата за техническа помощ и обмен на информация на Европейската комисия, с подкрепата на Българското председателство на Съвета на ЕС и българския Икономически и социален съвет (ИСС).

Конференцията, която се провежда в навечерието на Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, ще се фокусира върху европейската перспектива на Западните Балкани, икономическото и социалното сближаване между страните от региона, както и темата за правата и овластяването на уязвимите групи хора в региона. В дискусиите ще вземат участие представители на европейските и българските институции, представители на граждански организации от всички държави от Западните Балкани, дипломати, експерти и др.