Гледай
на живо

Захариева призова БСП да послуша Станишев

ГЕРБ не са се отказали от ратификацията на Истанбулската конвенция

Захариева призова БСП да послуша Станишев ГЕРБ не са се отказали от ратификацията на Истанбулската конвенция“, заяви външният минис... thumbnail text

ГЕРБ не са се отказали от ратификацията на Истанбулската конвенция“, заяви външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че иска да влее разум в БСП.

„Много се надявам в предстоящите обсъждания българските социалисти да послушат Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, както той я нарече”, каза външният министър.

Захариева им припомни, че именно борбата на левицата е за защита на правата на жените.

„Никъде няма текст, който ще принуди България да признае еднополови бракове или „трети пол. Терминът „социален пол“ всъщност е от 70-те години, много широк в социологията, който означава разчупване на стереотипите за двата пола -мъж и жена, които поставят жената в неравноправно положение“, обясни още Захариева.

Захариева увери, че ГЕРБ са готови на широк дебат. Конвенцията ще учи децата,че не е нормално да се бие жената. Щяла да осигури превенция и сигурност на жертвите на насилие.

Правосъдният министър Цецка Цачева пък изтъкна, че борбата с насилието над жени е във фокуса на всички европейски институции. Можело да ратифицираме конвенцията с резерви. Депутатите щели да решат окончателното съдържание на ратификацията.

„В сряда в парламента ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция, на който каня всички народни представители, които се интересуват”, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на пресконференция на ГЕРБ.

На срещата ще присъстват и митрополити, които също имали притеснения. Евродепутатът Ева Майдел посочи, че преди месец БСП на форум на ПЕС е защитила Конвенцията. 1 000 000 български са подложени на насилие и затова тя недоумява как Корнелия Нинова не подкрепя тяхната защита.