Гледай
на живо

Захариева: Сигурността на Западните Балкани е важна за ЕС

С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите

Захариева: Сигурността на Западните Балкани е важна за ЕС „С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите. Той показа отношение към Българ... thumbnail text

„С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите. Той показа отношение към България, което на толкова високо ниво докосва много. Това е по-особен знак – цяла реч на български показва, че страната ни е близка до сърцето му”, коментира за НОВА ТВ външният министър Екатерина Захариева.

Тя коментира и протестните действия, които съпътстваха целия ден на официалното откриване на българското европредседателство.

„Считам за нормално, когато не си съгласен с дадена политика, да искаш да бъдеш чут. Протестите на хората не са неочаквани”, обясни Захариева.

„Да се говори за нещата, които трябва да подобряваме, не е лошо. Само за миналата година имаме 14% ръст на доходите, но има за какво още да се работи. Има много други неща, над които трябва да се работи в България", смята Екатерина Захариева.

Тя обясни, че целта на реформата не е да отпадне мониторинга. „Целта е да имаме ефективна, бърза и независима съдебна система. Надявам се с работата си да покажем през тези шест месеца, че България има още какво да представи", допълни тя.

По думите й по време на българското европредседателство е важно да успеем да покажем, че политиките в Европейския съюз всъщност са важни за всеки един. Според нея сигурността на Западните Балкани е една от тези политики.