София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Захариева участва в конференция на ООН срещу антисемитизма

Вицепремиерът посочи образованието като най-мощното оръжие срещу расизма

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в конференция в ООН на тема „Силата на образованието в борбата с расизма и дискриминацията – примерът на антисемитизма”, организирана от ЮНЕСКО, съобщават от правителствената пресслужба. “Моите сънародници спасиха своите съграждани-евреи от лагерите на смъртта. Българите, царят, Синодът, депутатите се обединиха и успяха да опазят живота на всички близо 50 000 български евреи. Те казаха: Няма да ги дадем, ще трябва да ни вземете с тях! За съжаление близо 11 400 евреи от Македония и Тракия не споделиха съдбата на своите братя и сестри от Царство България.”, с тези думи се обърна Захариева към участниците в конференцията, а думите на българския първи дипломат бяха посрещнати с бурни аплодисменти.  

В събитието взеха участие генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азулай, както и висши държавници от други държави.

“Образованието е най-мощното оръжие за борба с расизма и антисемитизма, защото никой не се ражда расист или терорист. България винаги е била толерантна държава”, добави Захариева. Тя обясни, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС борбата с антисемитизма е била един от приоритетите, като министрите на образованието от ЕС са получили специално разработен наръчник за подходите за борба с расизма и ксенофобията чрез образование.

Екатерина Захариева участва и в традиционната неформална министерска среща на страните от Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) в Ню Йорк, организирана от хърватското ротационно председателство на организацията. Представителите на отделните държави акцентираха в изложенията си за напредъка на европейската интеграция на Западните Балкани, постигнат по време на Българското председателство, като обсъдиха и перспективите пред страните от Източното партньорство.

Българският първи дипломат взе участие и в министерска среща, посветена на Сирия, на която държавите изложиха позициите си по ситуацията в Идлиб и договореностите между президентите на Русия и Турция за деескалация на напрежението.

“Бежанците биха се върнали тогава, когато видят поне начало на политическия процес и начало на работата за нова конституция. Няма как да започне възстановяването, преди да е започнал политическият процес”, каза Захариева.