София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Захарова посочи три измами на правителството на Мей

„Новичок“ се е произвеждал и в Чехия

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова посочи в петък на своята интернет страница в Facebook  три случая на измама от страна на правителството Тереза Мей, предаде ТАСС.

"Множество са измамите на правителство на Тереза ​​Мей. Първата лъжа, че британските експерти са установили, страната на производство на химикала, за който се твърди, че е отровил Скрипал и дъщеря му, официално бе отречена от британски експерти в лицето на ръководителя на лаборатории Портън Даун", пише Захарова.

На второ място, според не, се намира твърдението за наличието на мотив в Русия за отравяне Скрипал, което е било опровергано от Москва. Говорителят на външното министерство отбеляза, че Русия е привела "факти за редовните нарушения на международното право, етика и морал в Обединеното кралство, за да постигне собствените си" национални интереси ", и са изброени няколко очевидни мотиви на тази провокация, изгодна на Лондон".

"Третата лъжа на правителство на Тереза Мей е, че "Новичок" се произвеждал само в Русия. Това бе опровергано от президента на Чешката република, който потвърди разработване на въпросното вещество в страната му. "Чешката отбрана и изследователският институт произвели и тествали токсично вещество, което военното разузнаване на страната класифицира като "Новичок", заяви президентът на републиката Милош Земан, във връзка с доклада на спецслужбите", заключи Захаров.

В четвъртък Земан съобщи, че отровният газ в малки количества е произведен и складиран в Чешката република.