София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Законна ли е проверката на ВКС по делото „Иванчева“?

ВСС се произнася днес по казуса

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Висшият съдебен съвет се събира днес , за да реши дали е законосъобразна проверката по делото "Иванчева". Инспектори от ВСС провериха  спецапелативните магистрати дали спазват правата на обвинената в подкуп бивша кметица на Младост - Десислава Иванчева.

До проверката се стигна след като на 16 ноември Специализираният наказателен съд пусна двете подсъдими под домашен арест, а още същият ден прокуратурата протестира това решение на съда пред горната инстанция, която малко по-късно разгледа искането. Апелативният съд реши променената мярка да не се изпълнява, докато не му бъдат изпратени необходимите документи, които да позволят разглеждането на делото по същество.

Сезиран от медийни публикации, председателят на ВКС Лозан Панов, възложи проверка за организацията на дейността на съда по делата срещу Иванчева и Петрова, колко на брой са те, как са се регистрирали и образували делата, как е бил избран съдия-докладчик и членовете на съдебните състави и спазени ли са сроковете за произнасяне.

В отговор на проверката единадесет съдии от Апелативния специализиран наказателен съд поискаха от ВСС да вземе становище за това дали чрез проверката на ВКС по делото срещу отстранената кметица на район „Младост“ се прави опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, които предстои да се произнесат по делото. И дали инициирането на такава проверка по неприключило производство е правомерна и допустима.