София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Законопроект в Германия предвижда глоби за социалните мрежи

Причината е публикуването на обидни постове и фалшиви новини

7 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Социалната мрежа Фейсбук за първи път застана открито срещу законопроекта на германското правителство, предвиждащ глоба до 50 милиона евро за несвоевременното премахване на оскърбителни постове, призиви към насилие и така наречените фалшиви новини.

По-рано правителството на Германия съгласува законопроекта, предназначен да задължи управляващите социалните мрежи да премахват оскърбителните постове и призивите към насилие в интернет в течение на 24 часа. В сложни ситуации правителството ще дава 7-дневен срок за премахване на дадената публикация.

Законопроектът предложи правосъдният министър Хайко Маас. Съгласно плана на министъра този, който откаже да спазва новите правила, засягащи големите интернет компании, ще трябва да плати глоба до 50 милиона евро.

Законопроектът не е ориентиран към борба с разрастващите се в интернет пространството фалшиви новини, гласи съобщение на Фейсбук. По-рано социалната мрежа не пожела да се включи в дебата по повод спорния законопроект.

"Правовата държава не може да прекрачва собствените си граници по отношение на частните дружества и фирми. Предотвратяването и борбата с ненавистта и фалшивите съобщения в интернет, е обществена задача, която не могат да бъдат свалени от плещите на държавата“, гласи заявлението на Фейсбук.

Социалните мрежи трябва да намерят европейско решение на проблема и да предприемат национални инициативи.

Фейсбук се опасява от финансови загуби заради законопроекта. „Размерът на глобата не е съобразен с предприетите действия“, се казва в заявлението.

По-рано съюзът на информационните технологии, телекомуникациите и новите средства за масова информация Bitkom подчерта, че ежегодно Фейсбук и другите социални мрежи ще загубят около 530 милиона евро, ако даденият законопроект бъде приет.

Решението на правителството трябва да бъде одобрено от бундестага, но критиците смятат, че приемането на законопроекта ще даде поле за злоупотреби.