София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАКОНЪТ ЗА БАНКОВА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ МИНА И НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие промените без никакви дебати и възражения

9 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Без дебати и възражения депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха промените в Закона за банковата несъстоятелност. Една от промените гласи въвеждането на т.нар. институция „временен синдик“, като функцията, която ще изпълнява е да се отчита пред министъра на финансите и да управлява текущите дела на банката и да опазва имуществото й.
По време на гласуването в бюджетната комисия, всички депутати единодушно приеха текстовете. Изключение прави само представителят на „Атака“ Николай Александров, който „се въздържа“.
Що се отнася до „временния синдик“, неговото назначение ще се осъществява от съда, а предложението ще идва от Фонда за гарантиране на влоговете. Синдикът ще може да представлява банката с отнетия лиценз, а с неговото назначаване ще бъдат прекратени правата на квесторите.
Временният синдик ще може още да събира парични вземания на банката, да прекратява, унищожава или разваля сделки на банката, както и да завежда дела от нейно име. Той ще се разпорежда с всички парични средства на банката, включително и с наличните суми по банковите сметки, на които банката е титуляр. Тоест временните синдици ще могат да преразглеждат и подлагат под съмнение  разпоредителни сделки, които вече са се състояли с активи на банката, както и да предявяват искове за тяхната отмяна, когато сделките са в нарушение на закона.
Очаква се още утре текстовете да влязат в пленарна зала и да бъдат приети, за да може незабавно да влязат в сила.